vrijdag 8 oktober 2010

Gouverneur Muhammad Omar van Kunduz gedood bij zelfmoordaanslag in Takhar

Muhammad Omar, de gouverneur van de provincie Kunduz, is vrijdag bij een zelfmoordaanval op een moskee in Taloqan, de hoofdstad van de provincie Takhar, om het leven gekomen. Ook zeker 14 anderen werden gedood en er vielen minstens 20 gewonden.

Muhammad Omar had al verschillende aanslagen, waarvoor hij de Taliban verantwoordelijk stelde, overleefd, aldus de BBC.


Zijn broer, kolonel Noor Khan, de politiechef van het district Dashti Archi, werd in augustus 2009 door de Taliban gedood.

Omar had herhaaldelijk gewaarschuwd dat de Taliban en Al-Qaida terrein aan het winnen waren in Kunduz en vroeg om versterking van de veiligheidsdiensten.

Hij zei dat opstandelingen de provincie gebruiken om aanvallen te organiseren in de hele regio.

Hij waarschuwde er eveneens voor dat als de veiligheid niet verbeterde in Kunduz, opstandelingen niet alleen een bedreiging zouden vormen voor het noorden van Afghanistan, maar ook voor buurlanden.

In het noorden van de provincie Takhar is het geweld geëscaleerd, en operaties van de NAVO en de Afghaanse strijdkrachten zijn er geïntensiveerd.

De opstand in Afghanistan is het felst in de zuidelijke en oostelijke provincies van het land, maar de veiligheidssituatie in het noorden is sinds vorig jaar ook in snel tempo verslechterd.